Over podologie

Wat doet een podoloog?

De podoloog is gespecialiseerd in het behandelen van voet- en houdingsklachten vanuit de voeten. Door de voeten te corrigeren, kan dit uitwerking hebben tot aan uw nek. Wij geven uw lichaam de balans terug. De podoloog helpt bij voet- en houdingsklachten. Tevens zorgt de behandeling voor een betere drukverdeling, waardoor eelt minder snel terug komt.

Wat is het verschil tussen een podotherapeut en een podoloog?

De verschillen zijn erg klein. Beide hebben kennis over voeten en houding, kunnen een individueel behandelplan opstellen en beide worden door de meeste verzekeringen vergoed. Het verschil zit in de wondbehandeling, dat een podotherapeut kan verlenen. De wondbehandeling is bedoeld voor diabetes patiënten met symptomen van een diabetische voet, denk hierbij aan uitval van gevoelswaarneming. Deze mensen hebben een verhoogde kans op het lopen van wonden.

De podoloog vangt dit op door een samenwerking aan te gaan met een medisch pedicure. Hierdoor kan een diabeet ook goed behandeld worden bij een podoloog. De podoloog heeft een belangrijke rol bij het voorkomen van wonden, door te zorgen voor een goede drukverdeling, tevens worden de voeten geïnspecteerd en gescreend op symptomen die wijzen op een diabetische voet.

Behandelingen door de podoloog

Wij kunnen u helpen door middel van de volgende behandelmethodes:

Podotherapiezolen

Hiermee kunnen we uw standsafwijking corrigeren, druk verdelen, gewrichten drukvrij leggen en u een comfortabel loopcomfort geven.

Teenorthese

Een teenorthese word gemaakt door een zacht siliconen, dit word om uw teen of meerdere tenen ‘gekleid’. Zodra de siliconen gedroogd is krijgt u dit direct mee naar huis en is de orthese klaar voor gebruik. Een orthese is zinvol bij likdoorns tussen de tenen, ter correctie van een afwijkende tenenstand en ter bescherming van de tenen.

Taping

In sommige gevallen maken wij gebruik van tapebehandelingen. Dit kan de klachten gedeeltelijk opvangen in de tijd dat u nog op uw zolen moet wachten of we begruiken het ter ondersteuning op de andere behandelingen. Tape behandelingen die we vaak toepassing zijn: taping van de tenen bij instabiele teengewrichten, peesplaatontsteking en instabiele enkels.

Oefeningen

Oefeningen worden meegegeven ter ondersteuning van andere behandelingen. Dit kunnen rek oefeningen zijn voor de achillespees en/of peesplaat of balansoefeningen om spieren sterker te maken.

Schoenadvies

Wij geven in bijna alle gevallen een schoenadvies. Op welke plaatsen mag een schoen stevig zijn, en waar juist niet? Het schoenadvies word afgestemd op uw klachten.

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.